Szúrni vagy nem szúrni… ez itt a kérdés.

Bármilyen sportágat űzve idővel felmerül a kérdés benned, vajon hogy tudnál jobb lenni a másiknál. Egy darabig növelheted a heti edzésszámot, gondolva, hogy az biztos segít.. Ha nem rendelkezel sportszakmai ismeretekkel , lehet elsiklasz a kellő regenerációs idő biztosítása felett mint a teljesítmény növelés kulcsán.. Csak edzel és edzel.. Szeretnél gyorsabban futni , nagyobbat ugrani, erősebbet ütni,nagyobb súlyt felemelni mint az „ellenfeled”.
Nézzük a testépítést ami a foci után talán az egyik legnépszerűbb szabadidő sport sok országban. A legtöbb fiatal srác nem atlétika ,kosárlabda vagy karate edzésre jár már,hanem mennek „gyúrni” a haverokkal suli után. „Kipattintjuk magunkat nyárra”.
Ha keményen és jól edzel, betartod a étkezési szabályokat , kellő pihenőt hagysz,akkor fejlődni fogsz. Eleinte gyorsabban, majd időnként mintha ez a folyamat lelassulna..
Választhatod a doppingszereket bármikor , szíved joga. A terem edzőitől be fogod tudni szerezni , bár ezek eredetét ne firtassuk.. Nem valószinü, hogy gyógyszerészek rakják össze neked profi , steril körülmények között..Inkább bele se gondolj, honnan származnak ezek..
Önmagukban ezek nem csodaszerek. Senkiből nem csinálnak bajnokot, amellett hogy sok „pozitiv” élménnyel leszel gazdagabb. A kemény munkát és szigorú étkezési szabályok betartását nem pótolják ezek.
Az edződet az anyagi haszonszerzésen kívül nem érdekli, Rád milyen hatással lesz,sőt talán nem is tudja, nem orvos.. Ha elvégzett egy edzői képzést,pár gyakorlaton alapuló „hasznos” tanácsot biztos fog adni. Ha bármi egészségkárosodásod lesz,vajon Ő akkor is melletted lesz majd, fogja a kezedet a kórházi ágyon fekve szomorú bambi szemekkel?
(Én is kipróbáltam ezt azt, kíváncsi is voltam. szuper érzés edzeni, fejlődni sokkal gyorsabban mint tisztán. De ez egy ördögi kör, erősnek kell lenned, ha ki akarsz szállni. A jóról nehéz lemondani.)
Választhatod ezt az utat, a csalást, szíved joga. Mert ez az azokkal szemben akik a tiszta utat választják akár szabaidő akár versenyző szinten. Gondolj arra, hogy bár fejlődsz mint a gomba, szépen alakul a testösszetételed, nő az izomtömeged, csökken a testzsírszázalékod , stb., ugyanezt az eredményt naturálban sokkal több energiába , fáradtságba kerülne elérni. Ijesztő nem? Kinek van kedve szenvedni és milimétereket fejlődni évek alatt, míg a haver olyan brutálul néz már ki.. De azt Te érted el! Saját erőből! Mutasd meg, mire vagy képes saját erődből és legyél büszke magadra, hiszen ezt nem veheti el senki tőled. Hacsak nincsenek különleges adottságaid, ideális testalkatod, tán sosem jutsz el egy testépítő verseny színpadára. De talán ez nem is baj, hiszen a szabaidősport nem erről szól, hanem a mindennapi élethez szükséges kondícionális képességek feljesztéséről, szinten tartásáról.
A „koxos” haverod pár év múlva irigykedve fog rád nézni, ha elfogyott a pénze a „sportvitaminokra”.
Sok edző van , mindenkinek más a hitvallása és egyéni „erkölcsi kódexe”. Az enyém ez.
Sikeres és örömteli sportolást kívánok!